Van stagemarkt naar projectmanagement: Bernice Agyapong over haar reis bij Sequal Services

DSC03927
Inzichten en inspiratie

Van stagemarkt naar projectmanagement: Bernice Agyapong deelt haar reis bij Sequal Services

Ha Bernice, kun je jezelf kort voorstellen?

Tuurlijk! Mijn naam is Bernice Agyapong. Ik ben 25 jaar en ik ben sinds twee jaar bij Sequal Services werkzaam als Project Management Ondersteuner.

Wat is je achtergrond en hoe heeft dat je geholpen in je functie bij Sequal Services?

Ik heb Business IT & Management gestudeerd en dat heeft me zeker geholpen in mijn huidige functie. Tijdens mijn opleiding kwamen onderwerpen als projectmanagement, agile en scrum aan bod, die ik nu breed inzet bij onze opdrachtgevers. Door de trainingen en begeleiding bij Sequal via hun eigen Academy kon ik verder borduren op deze basis en mijn kennis verder ontwikkelen door middel van diverse certificaten.

En hoe ben je uiteindelijk bij Sequal Services terechtgekomen?

Ik kwam als eerste in aanraking met Sequal tijdens Stagemax, dit is een soort stagemarkt. Hoewel ik uiteindelijk voor een andere afstudeerstage koos, had Sequal nog wel mijn gegevens. En zo werd ik in mijn laatste jaar benaderd door Sequal Services. Omdat ik nog bezig was met mijn afstuderen was ik nog niet actief op zoek naar een baan. Maar ze boden me meteen een interessante opdracht aan, waardoor ik toch nieuwsgierig werd. En vanaf het eerste gesprek had ik direct een goede klik. Na mijn afstuderen heb ik meteen de telefoon gepakt en verder gesprekken gevoerd om aan de slag te gaan bij Sequal Services. En met succes!

Dus de warme band die je beschrijft, begon eigenlijk al vanaf het begin?

Ja, zo heb ik het wel ervaren. Sequal Services denkt echt met je mee, vooral als je nog zoekende bent. Ze kijken echt naar jouw kwaliteiten, wat je in huis hebt en je doelen, en proberen daarop aan te sluiten. Ik heb eerst stage gelopen bij een grotere organisatie en daar had ik al snel het gevoel dat ik een nummertje was. Bij Sequal Services voelde ik me echter meteen onderdeel van het team en werd er echt naar me geluisterd. Het klinkt misschien cliché, maar de korte lijntjes zijn hier dus écht kort en dat versterkt het teamgevoel enorm.

Je had het net kort over de Academy, kun je daar meer over vertellen?

In de Academy krijg je als starter bij Sequal een aantal trainingen om je kennis bij te spijkeren. Het begint met een klein klasje waarin je samen met andere starters diverse trainingen volgt, zowel technisch als communicatief. Er wordt gekeken naar waar je interesses liggen en welke trainingen daarbij aansluiten. Je krijgt bijvoorbeeld trainingen in ServiceNow en 4Me, de twee ITSM-platformen waar Sequal Services veel mee werkt. Daarnaast zijn er ook trainingen in bijvoorbeeld presenteren en design thinking. De Academy zag ik als een kans om mezelf verder te ontwikkelen en mijn vaardigheden aan te scherpen. Dit was ook wel een van redenen dat ik na mijn studie voor Sequal koos.

En na de Academy?

Mijn eerste opdracht was bij het Port of Moerdijk (Haven bedrijf Moerdijk) als Project Management Ondersteuner in de rol van Junior Security Officer. Dit was een relatief kort project waarbij ik een senior collega ondersteunde. Ik ben daar bezig geweest met het opschonen van de aanwezige data en het neerzetten van een nieuwe data omgeving. En ook ben ik op het gebied van IT security aan de slag gegaan. Ik heb een check uitgevoerd en heb op basis van deze bevindingen verbetervoorstellen gedaan.

Bij mijn tweede opdracht bij ABN AMRO heb ik een jaar lang als PMO'er meegedraaid binnen de organisatie. Uiteindelijk werd het werk overgenomen door het interne team van ABN AMRO.

En je huidige opdracht?

Mijn huidige opdracht is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als Projectmanagement Ondersteuner (PMO). In de eerste zes maanden heb ik me voornamelijk gericht op het CMOR-project, een centrale inlogomgeving voor RVO. Binnen dit project coördineerde ik Agile/Scrum activiteiten, wat een dynamische en uitdagende rol is. Tijdens mijn werk aan het CMOR-project kwam er een nieuwe opdracht mijn kant op. Ik heb me toen beziggehouden met het inventariseren van zowel lopende taken en het initiëren van nieuwe taken. Het waarborgen van de projectlijnen en het faciliteren van effectieve communicatie tussen alle belanghebbenden zijn essentieel in mijn werk. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen om bij te dragen aan de succesvolle uitvoering van projecten bij de RVO. Het is een boeiende omgeving waarin ik voortdurend leer en groei!

Hoe lang duren je opdrachten gemiddeld?

Dat kan verschillen. Soms zijn opdrachten een paar weken of maanden, maar meestal duren ze langer, tot ongeveer een jaar. Het hangt af van de aard van de opdracht en de behoeften van de opdrachtgever. Zo ondersteunde ik dus bijvoorbeeld een senior binnen een bestaande opdracht. Zo’n project duurt gemiddeld wat korter. Deze afwisseling vind ik juist heel prettig!

En wat zijn redenen dat een opdracht afloopt?

Het kan zijn dat een opdracht afloopt omdat er geen behoefte meer is aan externe ondersteuning. Bijvoorbeeld omdat het werk of het project wordt overgenomen door interne medewerkers. Natuurlijk kan een project ook gewoonweg zijn afgerond. En als een opdracht afloopt, kom je gelukkig niet in een zwart gat terecht, haha.

Je krijgt dus na het aflopen van je huidige opdracht een nieuwe uitdaging. Hoe gaat dat proces?

Je kunt zelf ook mee zoeken naar een nieuwe opdracht. De directie helpt ook actief met zoeken naar nieuwe opdrachten of connecties. Je hebt zeggenschap in het proces en kan aangeven wat je leuk vindt en welke richting je op wilt. En als een specifieke opdracht bepaalde kennis vereist, kun je je expertise bijspijkeren door middel van cursussen of trainingen. Dit kun je altijd bespreken en plannen. Je hebt dus zeker inspraak in het hele proces!

En tussen je opdrachten door, hoe ondersteunt Sequal Services je bij het bijspijkeren van kennis? Is er een ontwikkelingsbudget of trainingen beschikbaar?

Ja, Sequal Services heeft een aantal partners en waar je diverse trainingen kan volgen om je kennis bij te spijkeren. Er wordt gekeken naar welke trainingen relevant zijn voor mijn ontwikkeling en mogelijke toekomstige opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld certificaten behalen. Denk aan diverse Scrum certificeringen of certificaten voor ServiceNow.

En hoe ondersteunt Sequal Services je verder tijdens opdrachten?

Tijdens opdrachten heb ik regelmatig contact met mijn collega's. We hebben bijvoorbeeld tweewekelijkse bilaterale meetings waarin we kunnen sparren en waarin ik mijn vragen of problemen kan bespreken. En daarnaast hebben we een buddysysteem waar een junior altijd aan een senior gekoppeld wordt. Aangezien de senioriteit bij Sequal erg hoog is, is hier ook alle ruimte voor. Dat vond ik best uniek. Als ik ergens vast loop, kan ik altijd een belletje doen of een appje sturen voor hulp. Ze staan altijd klaar om mij te ondersteunen tijdens mijn opdrachten.

Hoe zou je Sequal Services in een paar zinnen omschrijven voor potentiële kandidaten?

Voor mij is dat eigenlijk geen vraag, de klantrelatie is zeer belangrijk, die moet altijd goed zijn. Eigenlijk op twee manieren. Aan de ene kant staat professionaliteit voorop. Dat betekent dat je kennis altijd op orde moet zijn binnen het kader van je opdracht. Soms heb je namelijk de rol van adviseur, facilitator, of in sommige gevallen de kartrekker. Aan de andere kant is er de menselijke factor. Ik wil de organisatie echt persoonlijk benaderen. Door authentiek te zijn en me open te stellen, kan ik namelijk meer bereiken in een samenwerking. Oftewel, het gaat erom een balans te vinden tussen professionaliteit en menselijkheid, en dat is precies wat ik nastreef in mijn rol bij Sequal Services.

Sequal Services is een warm en mensgericht team. Het is een kleine organisatie, met veel expertise. Je wordt gehoord en gezien als individu, en niet als een nummer. Ze hebben oog voor jouw talenten en doelen en bieden mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Al met al: een plek waar je je thuis voelt en waar je veel kunt leren!

Daarnaast zijn er veel ontwikkelingsmogelijkheden, inclusief een zeer ruim opleidingsbudget. Toen ik net begon bij Sequal, had ik net mijn studie afgerond en nog niet echt een duidelijk idee van wat ik wilde doen. Maar door de interne begeleiding en diverse trainingen en diverse certificaten heb ik mijn kennisniveau flink kunnen verhogen.

En tot slot, heb je nog advies voor mensen die overwegen om bij het team aan te sluiten?

Ik zou zeggen, trek de stoute schoenen aan en ga het gesprek aan! Benader iemand, bijvoorbeeld via LinkedIn, en laat je nieuwsgierigheid spreken. Je kunt er altijd van leren, ook als het uiteindelijk niet tot een samenwerking komt. Bij Sequal wordt een proactieve houding zeer gewaardeerd.

Hartelijk dank Bernice, voor dit gesprek! Succes met je projecten en de groei in je rol als PMO'er!

sequal-services-DSC03571
Sluit je aan bij ons kennisteam

Als IT-professional die meer wilt dan alleen projectwerk, bieden we je de kans om deel uit te maken van ons dynamische kennisteam. Ontwikkel jezelf en werk samen aan uitdagende projecten. Reageer nu en word deel van ons team.

Vacatures